Κλείσε Τώρα Ραντεβού

Έντομα εισβολείς απειλούν τη βιοποικιλότητα Στην Ελλάδα

Το 2004, με τις αθρόες εισαγωγές φοινίκων λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, εμφανίστηκε στη χώρα μας, το κόκκινο σκαθάρι.

Έντομα - εισβολείς απειλούν τη βιοποικιλότητα - Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 496 “εισβολικά” είδη

Ο “εισβολέας” κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να εξολοθρεύσει πολλά είδη φοινίκων σε κάθε γωνιά της χώρας, φέρνοντας για πρώτη φορά στη δημόσια σφαίρα το πρόβλημα των ξενικών ειδών εντόμων.

Δεν είναι όμως το μόνο. Οι εντομολόγοι έχουν καταγράψει περί τα 500 διαφορετικά είδη “εισβολέων”, κάποια από τα οποία είναι εξίσου επιβλαβή.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη γνώση, μια ομάδα επιστημόνων δημιούργησε την ιστοσελίδα Alientoma, στην οποία οποιοσδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην καταγραφή τους.

“Τα έντομα είναι η μεγαλύτερη ζωική ομάδα στον πλανήτη. Είναι επόμενο, ο μεγαλύτερος αριθμός ξενικών ειδών στην Ευρώπη να είναι έντομα”, εξήγησε ο Χρήστος Γεωργιάδης, έφορος της εντομολογικής συλλογής του Μουσείου Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και γραμματέας της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας.

“Υπολογίζεται ότι το 30% των ξενικών ειδών εντόμων είναι κολεόπτερα (λ.χ. σκαθάρια), το 25% είναι ημίπτερα (λ.χ. βρωμούσες), υμενόπτερα (λ.χ. σφήκες, μέλισσες, μυρμήγκια) είναι το 15%, λεπιδόπτερα (λ.χ. σκόροι, πεταλούδες, νυχτοπεταλούδες) είναι το 10% ενώ δίπτερα (λ.χ. μύγες) περίπου 7%”.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 496 “εισβολικά” είδη αντόμων.
Ανάμεσα σε αυτά που καταγράφηκαν πρόσφατα είναι μία πασχαλίτσα, μία μύγα και μία νυχτοπεταλούδα.

“Η πασχαλίτσα, αν και όμορφη, δημιουργεί προβλήματα σε αυτόχθονα είδη και εξαπλώνεται γρήγορα, εκτοπίζοντας άλλα είδη καθώς χρησιμοποιεί τις πηγές διατροφής και τους χώρους διαβίωσής τους”, εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης.

“Η μύγα είναι ένα από τα είδη που έχουν εισαχθεί για βιολογική καταπολέμηση άλλων εντόμων – συγκεκριμένα ενός είδους βρωμούσας. Αν και δεν φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον.

Τέλος, η νυχτοπεταλούδα (η προνύμφη της, συγκεκριμένα) τρέφεται με κάποια είδη καλλωπιστικών φυτών που έχουμε και στην Ελλάδα και η εξάπλωσή της θα δημιουργήσει πρόβλημα στη βιωσιμότητα και φυσικών πληθυσμών ορισμένων από αυτά”.

Ερευνητικό πρόγραμμα
Να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή (και έως την άνοιξη του 2021) βρίσκεται σε εξέλιξη και στη χώρα μας ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται INVALIS (“Προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης από τα χωροκατακτητικά ξενικά είδη”).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά εταίροι από επτά χώρες ενώ επικεφαλής είναι ο ελληνικός Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση και εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ξενικών χωροκατακτητικών ειδών.

Πηγή: Καθημερινή