Κλείσε Τώρα Ραντεβού

Τα έντομα οδεύουν προς εξαφάνιση

Γερμανοί επιστήμονες υπολογίζουν πως σε μια δεκαετία από σήμερα ο πληθυσμός των εντόμων παγκοσμίως θα έχει μειωθεί δραματικά, γεγονός που απειλεί με καταστροφική κατάρρευση τα οικοσυστήματα όλης της υφηλίου.

Σαράκι

Τα έντομα

Για σχεδόν 30 χρόνια, μια ομάδα γερμανών εντομολόγων συνέλεξε και μέτρησε έντομα από φυσικά καταφύγια και δρυμούς της χώρας.

Και τα ευρήματα τους είναι σίγουρα πως θα αναγκάσουν πολλούς, όχι μόνο στην Γερμανία, να πάρουν μετρά υπέρ της προστασίας της κατηγορίας με τη μεγαλύτερη γκάμα από όλα τα ζώα.

Η Εντομολογική Εταιρεία Κρέφελντ, που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη, με επικεφαλής τον δόκτορα Μάρτιν Σοργκ, ξεκίνησε το 1989 να εντοπίζει, να μετρά και να καταγράφει τον αριθμό των εντόμων που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γερμανικής υπαίθρου.

Όπως αναφέρουν πολλά διεθνή ΜΜΕ, τα αποτελέσματα συγκλόνισαν τη Γερμανία, καθώς καταδεικνύουν πως, μετά από την έρευνα σε 63 φυσικά καταφύγια, ο αριθμός των εντόμων είχαν μειωθεί δραματικά κατά 75% σε διάστημα 27 ετών (από το 1992 μέχρι σήμερα), με τους επιστήμονες να μιλάνε ευθέως για «εντομολογικό Αρμαγεδδόνα» προ των πυλών.

Τα ευρήματα του Κρέφελντ δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα μιας έκθεσης από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα της τρέχουσας χρονιάς.

Η συνολική μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού των εντόμων την περασμένη δεκαετία (2009-2018) υπολογίστηκε σε 41%, ενώ το ποσοστό μείωσης σε επιλεγμένους παγκόσμιους πληθυσμούς εντόμων ήταν:

  • Τριχόπτερα: 68%
  • Πεταλούδες: 53%
  • Σκαθάρια: 49%
  • Μέλισσες: 46%
  • Λιβελούλες: 37%
  • Μύγες: 25%

Ο ρυθμός εξαφάνισης των εντόμων είναι οκτώ φορές πιο γρήγορος από αυτόν των θηλαστικών, των πτηνών και των ερπετών.

Ο συνολικός πληθυσμός των εντόμων μειώνεται κατά 2,5% κάθε χρόνο.

Τα έντομα είναι η κατηγορία με τη μεγαλύτερη γκάμα από όλα τα ζώα και «ζυγίζουν» δεκαέξι φορές περισσότερο από όλους τους ανθρώπους που ζουν πάνω στον πλανήτη.

«Αν η μείωση του πληθυσμού των εντόμων δεν ανακοπεί, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες τόσο για τα οικοσυστήματα του πλανήτη όσο και για την επιβίωση της ανθρωπότητας», λέει ο ερευνητής Φρανσίσκο Σάντεζ Μπάιο, του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που συνέγραψε την μελέτη για το WEF μαζί με τον Κρις Γουάικχους,
της κινεζικής ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών στο Πεκίνο.

«Ο ετήσιος ρυθμός απομείωσης 2,5% σε διάστημα 25-30 ετών είναι σοκαριστικός» λέει ο Μπάιο. «Είναι πάρα πολύ απότομο.
Σε δέκα χρόνια θα έχει μειωθεί κατά ένα τέταρτο.
Σε 50 χρόνια θα έχουμε μείνει με τα μισά έντομα και σε έναν αιώνα δεν θα έχουμε τίποτα πια».

«Η εντατικοποίηση της αγροτικής παραγωγής είναι η βασική αιτία», επιμένει ο Μπάιο. «Καθώς κόβοντας όλα τα δέντρα και οι θάμνοι γύρω από τα χωράφια, οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα και «αποστειρώνουν» το χώμα, σκοτώνοντας τις κάμπιες και τα σκουλήκια», εξηγεί.

Οι χώρες θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και πρακτική στην παραγωγή τροφής λέει ο Μπάιο, που επισημαίνει ότι στις οργανικές φάρμες απαντώνται περισσότερα έντομα και η περιστασιακή χρήση φυτοφαρμάκων δεν λειτουργεί καταστροφικά εκεί.

«Είναι οι αγροτοκαλλιέργειες μεγάλης κλίμακας που σκοτώνουν τα οικοσυστήματα». Στους τροπικούς, μπορεί να μην υπάρχει τόσο έντονη αγροτική παραγωγή αλλά η κλιματική αλλαγή σκοτώνει σωρηδόν τα έντομα που δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν στις απότομες αλλαγές.

«Θέλουμε πραγματικά να αφυπνίσουμε τον κόσμο. Όταν αναλογιστείτε ότι το 80% της βιομάζας των εντόμων έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 25 με 30 χρόνια, καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα».

Ήδη τα πρώτα μέτρα από την ΕΕ

Πάντως η ΕΕ πήρε ήδη τα πρώτα μέτρα για την προστασία τους, καθώς πέρσι απαγόρευσε ολοκληρωτικά να χρησιμοποιούνται τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που ευθύνονται για τη μαζική εξόντωση μελισσών.

Η απαγόρευση αφορά πλέον όλες τις εξωτερικές καλλιέργειες, με μόνη εξαίρεση τη χρήση των εντομοκτόνων αυτών σε κλειστά θερμοκήπια, υπό τον όρο ότι τα φυτά που καλλιεργούνται σε αυτά δεν βγαίνουν από τον κλειστό χώρο του θερμοκηπίου.

«Η Κομισιόν πρότεινε τα μέτρα αυτά εδώ και μήνες, επί τη βάσει της επιστημονικής άποψης της Efsa.
Η υγεία των μελισσών είναι για μένα ζωτικής σημασίας, αφού αφορά την βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.

Πηγή: Protagon